Sunday, 6 June 2010

Laquere Lacquemant

Lacquemant... het lijkt wel de gérondif van een Frans werkwoord, van lacquemer of zo... Maar dat woord bestaat niet. Misschien is de naam afgeleid van lacquer: doen blinken, van een laklaag voorzien? Dat zou best kunnen want een lacquemant is een galette (nog zo'n Frans woord) die geserveerd wordt met een heerlijke saus die hem laat blinken. (De ingrediënten van de saus kent bijna niemand aangezien het recept geheim is van Désiré de Lille.)

Eigenlijk is de ware afkomst van de naam heel eenvoudig: Lacquemant verwijst naar de werkplaats van de 'uitvinder' van de delicatesse. Een heerlijke delicatesse om precies te zijn, die mij ook aan de Sinksenfoor - of de foor om het op zijn Antwerps te zeggen- doet denken en nostalgie opwekt.

Ik ben namelijk met het fenomeen van lacquemant groot gebracht. Thuis werden de lacquemants ons met de paplepel - letterlijk dan- ingegeven. Rond Sinksen, als de foor er stond, kwam papa af met de wit plastiek dozen (vroeger althans: nu is er ook de box in karton) met daarop het logo van Désiré de Lille. Wij (mijn zussen en ik) waren zo verslaafd aan het spul, dat we er speciaal voor uit ons bed kwamen als papa 's avonds laat thuis kwam. (Voor diegenen die de lacquemant niet kennen: proef en laat je bekoren. Je zult zien dat je je bed er voor uitkomt.) Meestal alleen om de lacquemants te kunnen zien, want slechts zelden mochten we er 's avonds laat al van eten.

Omdat ik uit een kroostrijk gezin kom (we zijn met zijn vijven), kwamen we met de twee dozen -twee maal zes, dus twaalf in het totaal- maar net toe. Gelukkig brachten we ieder jaar meerdere bezoeken aan het Désiré-kraam van de Sinksenfoor. We moesten het tenslotte stellen met die periode, want de rest van het jaar stond er geen kraam en hadden we dus ook geen lacquemants.

Nu dat enkel 'de kleintjes' (ik en mijn jongste zus) nog thuis wonen en nu mama geen lacquemants meer lust (I know, she must be kind of crazy), hebben we wel wat reserve. De lacquies komen nog steeds per twaalf aan huis en in plaats van de anderhalve van vroeger, verorberen we dezer dagen zo'n vier stuks ieder.

Momenteel staat de foor er weer. Vorige week nog hadden we lacquemants in da house, benieuwd wanneer de volgende lading komt.


Praktisch:

Je kan lacquemants eten in de tea-room van Désiré de Lille (in 't Antwaarps: Den Désiré) in de Schrijnwerkersstraat 16 (aan de winkel-wandel-straatjes), Antwerpen. Er is ook een take-out van op de hoek van die straat, vlak bij de Groenplaats.

En ieder jaar staat het kermiskraam van den Désiré o.a. op de kermis in Berchem (ergens rond april-mei) en op de Sinksenfoor (ergens rond mei-juni-juli).


p.s. Foto van een (of meerdere) Lacquemant(s) volgt later.


No comments:

Post a Comment