Monday, 26 April 2010

Over muggen, olifanten en korreltjes zout.

Hoe een lelijk beestje zoals een mug
zo een mooie olifant kan worden.


Verhalen van mensen die van een mug een olifant maken, moet je altijd met een korreltje zout nemen. Nu moet ik toegeven dat ik soms ook een olifantenmaker ben en mijn verhalen neem je dan best met iets meer dan een korreltje zout. Met tonnen zout, zou zo ik zeggen.

Persoonlijk vind ik niet dat daar iets mis mee is. Je leven lijkt dan plots zo veel spannender en interessanter. Wie hoort niet graag het verhaal van een tarantula op de plafond terwijl je stond te douchen? En is er iemand die niet geïnteresseerd is in hoe je ontvoerd werd op weg naar de bus? Bovendien verhoogt door olifantenverhalen de spanningsgraad van je dagelijkse leven niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. (Tja, soms is mijn leven echt boring as hell. Oppepping is dan nodig.)

Speciaal voor diegenen die niet weten hoe ze van een mug een olifant moeten maken, volgen hier negen praktische tips. En believe me: gezichten vol verbazing gegarandeerd.

1) Om je verhaal kracht bij te zetten, moet je er zelf in geloven.

2) Dat kan als volgt: Seeing is believing (dat is gewoon een feit), so use your imagination en fantaseer er op los zodat je een beeld hebt van "hoe het verhaal is gegaan".

3) Roei met alle riemen die je hebt. Gebruik dus niet zomaar je stem als je vertelt, maar pas je intonatie aan. Ook mimiek doet wonderen: hoe groter de ogen die jij zelf zet, hoe groter die van de anderen.

4) Hou het kort; verhalen die meer dan vijf minuten duren zijn vaak niet meer geloofwaardig.

5) Maak het dus niet te lang.

6) Vertel geen dingen die echt onmogelijk zijn. (Nogmaals: het moet geloofwaardig blijven.)

7) En hou het bij bekende scenario's, dingen die anderen ook zouden kunnen overkomen. (En nog een keer: het is voor de geloofwaardigheid.)

8) Lieg niet! Overdrijven is niet hetzelfde als liegen; het is gewoon de waarheid een beetje kracht bij zetten.

9) En ten slotte: dramatiseer, dramatiseer en... dramatiseer.


Als je deze tips met mate toepast, zal er geen mug zijn die doorheeft dat ze in een olifant veranderd is.


source picture: http://blogsimages.skynet.be/images_v2/002/511/092/20080917/dyn006_original_750_565_pjpeg_2511092_f3195063521d40514b402e9e96b08e9e.jpg

No comments:

Post a Comment